CySEC varnar för tillsynsmyndigheter som lurar handlare

[ad_1]

Cyperns finansiella tillsynsmyndighet Cyperns värdepappers- och utbyteskommission (CySEC) har meddelat att det av ett antal marknadsaktörer har informerats om att personer som bedrägligt presenterar sig själva som CySEC-tjänstemän eller representanter begär investerare för avgifter, i utbyte mot avveckling av falska ersättningskrav relaterade till företag under CySEC-övervakning.

Av den anledningen sa CySEC att de vill påminna allmänheten om att de aldrig skickar oönskad korrespondens till investerare eller allmänheten och begär aldrig någon personlig information, ekonomisk eller på annat sätt.

CySEC noterade att det inte har någon myndighet eller jurisdiktion att samla in avgifter för något ändamål från enskilda investerare, och det har inte heller befogenhet att utse någon att göra det för dess räkning. Tillsynsmyndigheten godkänner inte, verifierar, övervakar eller är på något sätt inblandad i grupptalan, kompensationssystem, betalningar mellan fysiska eller juridiska personer eller offentliga eller privata organ.

Sådana fall förekommer ofta och kan vara en del av en sofistikerad onlinekampanj som bedrar investerare. Sådana bedrägerier kan vanligtvis ha följande egenskaper:

  • Individer hävdar att de är CySEC-tjänstemän, utsedda representanter för CySEC (t.ex. juridiska rådgivare), andra cypriotiska tillsynsmyndigheter (t.ex. Cyperns centralbank eller finansombudsmannen) och / eller andra verkliga eller falska organ, såsom «försäkringsersättningsvakt.
  • Dessa bedragare kan kontakta investerare som är kunder hos reglerade enheter under CySEC: s övervakning, ofta via e-post som verkar äkta – de har namn, adress, officiell stämpel och logotyp för CySEC och kopierar bedrägligt CySEC-tjänstemäns underskrift.
  • Bedrägerierna ger sedan falska löften om att hjälpa investerare med kompensation för potentiella skador i samband med affärer de har haft med sanktionerade företag (vanligtvis onlinehandelsföretag som erbjuder spekulativa investeringsprodukter).
  • Genom detta engagemang erhåller bedragarna olagligt personlig information inklusive telefonposter.
  • I vissa fall kallas investerare sedan via telefon i förhållande till en e-postkorrespondens.

CySEC har utfärdat flera offentliga varningar när liknande fall inträffar, som publiceras på dess webbplats. Tillsynsmyndigheten sa att den uppmanar allmänheten att vara vaksam när det gäller oönskad kommunikation från CySEC, att avstå från att ge pengar till någon som hävdar något av eller alla ovanstående eller liknande. Investerare uppmanas starkt att kontakta CySEC för att bekräfta kommunikationens äkthet.

[ad_2]

Source link