CMC Markets överväger att dela upp sig i två separata företag: Sky News


Sky News har under helgen rapporterat att det ledande brittiska onlinehandelsföretaget CMC Markets (LON:CMCX) arbetar med finansiella rådgivare på en möjlig uppdelning av CMC i två separata, börsnoterade företag.

Enligt planen som granskas av CMC:s styrelse skulle en enhet – troligtvis behålla CMC-namnet – behålla CMC:s traditionella hävstångs- och spreadhandelsverksamhet, medan det “nya” avknoppningsföretaget skulle ta med sig CMC:s andra konsumentinvesteringsprodukter, såsom investeringsförvaltning och direkt aktiehandel.

Syftet med uppbrottet, som granskas av CMC:s styrelse, är att låsa upp värde för aktieägarna. CMC kontrollerande aktieägare Lord Peter Cruddas, som äger mer än 60% av CMC, har länge ansett att hans företag är undervärderat. En snabb titt på siffrorna visar det, med CMC som handlas till en rabatt i förhållande till de relativa värderingarna av dess huvudrivaler i den brittiska CFD-handelsverksamheten, IG Group (LON:IGG) och Plus500 (LON:PLUS). Både IG och Plus500 handlar med en betydande premie till CMC, baserat på företagets värde i förhållande till intäkterna.

Börsvärde £M Intäkter £M Börsvärde/Rev
IG 3 390 853 4,0x
Plus500 1 280 485 2,6x
CMC Markets 755 410 1,8x

CMC Markets-aktien handlades ned med 27 % i början av september efter att företaget avslöjat att dess intäkter för FY2022 kommer att bli mindre än väntat. Den övervägda uppdelningen skulle syfta till att separera de företag som är föremål för höga volatilitetsnivåer – nämligen handel med hävstångseffekter – från de “stabilare företagen”, som har varit en viktig del av CMC:s fokus under de senaste åren, särskilt utanför Storbritannien. såsom CMC:s aktiemäklarverksamhet i Australien och Nya Zeeland.

Sky News hävdar att även om planen som leds av CMC:s ordförande James Richards fortfarande är i ett tidigt skede, kan företaget meddela “inom några dagar” att det har påbörjat arbetet med den potentiella splittringen.

CMC-aktierna faller i år med 35%, medan aktiemarknaden är väl uppåt (t.ex. FTSE 100 är +12% YTD). Vi kommer att fortsätta att följa den här historien när den utvecklas.

CMC Markets aktiekurs, 2021 år till dags dato. Källa: Google Finance.Source link