Avgifterna i US-dollar stiger när statsräntorna stiger och råoljan stiger. Vart nästa?

[ad_1]

Amerikanska dollar, DXY, Nasdaq, Guld, Råolja, WTI, PBOC, CAD, NOK – Samtalpunkter

  • Den amerikanska dollarn har hittat några ben när statsobligationsräntorna skjutit i höjden till nya höjder
  • APAC aktier tank medan råolja hoppar högre vid fler leveransfrågor
  • Amerikanska realräntor stiger på hökiska Fed-satsningar. Wsjuk det ökar USD genom motstånd?

Den amerikanska dollarn tycks ha ryckt bort den senaste tidens svaghet med fortsatt högre statsräntor, vilket underbygger dollarn. 10-årssedeln nådde 1,89% medan 2-åren handlades till 1,076%, nivåer som inte setts sedan pandemin började.

De ökade förväntningarna på högre räntor över hela kurvan har fått aktierna att ta fart. Nasdaq sjönk med 2,6% i kontantsessionen över natten och terminskontraktet har fortsatt lägre efter stängningen. S&P 500 och Dow är lägre men i mindre utsträckning.

APAC-aktier har också drabbats, med de japanska indexen som drabbats av nedgången och faller över 2 % idag.

Hongkongaktierna presterade bäst, nästan oförändrade dagen efter att PBOC lovade att fler politiska lättnader är på gång efter måndagens räntesänkningar. Järnmalm och andra järnmetaller steg högre på nyheterna.

Uppgången i de amerikanska räntorna sker vid en tidpunkt då inflationsförväntningarna är stabila, vilket driver upp realräntorna. Detta har sett gulddriften lägre denna vecka och det handlas för närvarande nära 1 811 USD per uns, strax över veckans lägsta på 1 806.

Omvänt fortsätter oljan att stiga, vilket är en 8-års högsta idag. Råolje bubblade redan högre på utbudsproblem som härrörde från Houthi-attacken på Förenade Arabemiraten igår.

Sedan släppte Goldman en uppgradering till deras outlook för svart guld. De förutspår 105 USD per fat 2023 med hänvisning till begränsad reservkapacitet.

För att ytterligare öka pressen har det under natten skett en explosion av en rörledning som förbinder de norra irakiska oljefälten med den turkiska hamnen Ceyhan. Den hade drabbats tidigare 2012.

Det uppskattas att pipelinen levererar mer än 450 000 fat per dag, ungefär 10 % av Iraks produktion. Irak är den näst största producenten i OPEC+.

Det rapporteras att branden är släckt men det är oklart när den kommer att komma tillbaka online.

WTI-terminskontraktet har handlats så högt som 86,41 USD per fat i handeln i Asien. Den kanadensiska dollarn har fått stöd idag men den norska kronan har ännu sett en reaktion när den går i tryck.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) steg 0,5 % under den nordamerikanska sessionen, vilket återspeglar en appreciering mot EUR, GBP, CHF, SEK, oförändrad mot JPY och svagare mot CAD. Dessa valutor utgör korgen i DXY-indexet.

Framöver kommer USA att se en serie bostadsdata släppta samt de kanadensiska KPI-siffrorna för december.

US Dollar Index (DXY) Teknisk analys

DXY-indexet bröt nyckelstödet på 95,518 förra veckan innan det återhämtade sig den här veckan. Detta kan nu vara pivotpunktsstöd.

Stödet kan också vara vid de tidigare låga och pivotpunkterna 94.629, 94.561, 93.875 och 93.278.

Ovanför marknaden kan motståndet vara på 61,8% Fibonacci retracement-nivån för nedgången 96,938 till 94,629, för närvarande på 95,06.

De tidigare topparna på 96.462, 96.689 och 96.938 kan också erbjuda motstånd.

Avgifterna i US-dollar stiger när statsräntorna stiger och råoljan stiger.  Vart nästa?

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter[ad_2]

Source link