Australiska dollar flyger på högvariga råvarupriser. Kommer AUD/USD nå nya toppar?


Australisk dollar, AUD/USD, råolja, råvaror, FTSE, MSCI – Talking Points

  • Den australiska dollarn understöds av rytande råvaror
  • Råolja når historiska toppar när backwardation griper marknaderna
  • Med all risk i spel på marknader, kan AUD/USD bryta ny mark?

Den australiska dollarn fortsätter att klättra när råvaror över hela linjen skjuter i höjden med krympande utbud som ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina och de efterföljande sanktionerna som införts av väst.

Ett solidt handelsöverskott på 12,9 miljarder AU$ för januari stärkte också AUD.

Industriella metaller, ädla metaller, mjuka råvaror och alla energiråvaror som inte kommer från Ryssland eller Ukraina hamnar i dammsugningen av handlare. Marknaderna rasar eftersom konsekvenserna av kriget förblir okända.

I desperationen att säkra leveranser har köpare drivit upp backwardation över råvarukomplexet.

Backwardation är när nästa förfallande terminskontrakt handlas över terminskontraktet som förfaller efter det. Det illustrerar köparnas desperation på marknaden att ta emot omedelbar leverans.

Backwardation av WTI-råolja är på den högsta nivån sedan 1990, året då Irak invaderade Kuwait.

WTI är ett par cent från 2011 års högsta på 114,83 dollar fat, och handlas bekvämt över 114 fat dollar. Brent-terminskontraktet ligger norr om US$116 fat.

OPEC+ höll fast vid sin plan att lägga till 400 000 fat per dag till produktionen, men detta gjorde ingenting för att stoppa köpet.

WTI RÅOLJE FUTURES OCH BACKWARDATION (CL1-CL2)

Diagram cbehandlas i TradingView

Aktieindexleverantörer, FTSE och MSCI, har tappat ryska aktier från sina index. Detta fick kreditvärderingsinstituten, Fitch och Moody’s, att nedgradera den ryska skulden till skräp.

På aktiesidan innebär det att investerare som innehar ryska bolag nu har fått sina investeringar värderade till noll. Det finns för närvarande inget sätt att fysiskt sälja aktierna.

På skuldsidan innebär detta att förvaltare av obligationsfonder inte kommer att kunna köpa någon rysk emission och i likhet med sina aktiebolag kanske inte kan sälja sina befintliga obligationer.

Ryssland har blivit “oinvesterbart”.

Statsobligationer har haft en vild tur den här veckan, riktmärket för 10-årslånet slutade förra veckan och gav 1,97%. Den sjönk till 1,68 % på tisdagen innan den återhämtade sig till 1,91 % i ett skede i går kväll.

Valutorna var tysta i Asien, men de senaste 24 timmarna har det sett en paus i tillflyktsortsköp av USD, CHF och JPY. Den svenska kronan fortsätter att tappa mark.

Wall Street hade en positiv dagssession och de flesta APAC-börserna var i green. Kina var ett undantag, eftersom fall av Covid-19 börjar öka. Wall Street Journal rapporterar att Peking kan komma att gå bort från sin “noll-Covid”-policy.

Över en natt stödde finansminister Janet Yellen president Joe Bidens ekonomiska paket.

Fed-ordföranden Jerome Powell bekräftade en räntehöjning med 25 punkter vid FOMC-mötet i mars, men har inte uteslutit en mer aggressiv höjning om en ihållande hög inflation skulle motivera det.

Efter en rad europeiska PMI-siffror idag, kommer USA att se sina PMI såväl som anspråk på arbetslöshet, varaktiga varor och fabriksorder.

AUD/USD teknisk analys

Den australiensiska dollarn har rallyt med hausseartat momentum som potentiellt bekräftas av en Gyllene korset när den 21-dagar enkelt glidande medelvärde (SMA) korsade över 55-dagars SMA.

Ytterligare bekräftelse kan utvecklas med ett potentiellt Golden Cross som dyker upp som 10-dagars SMA nära att passera över 100-dagars SMA.

Dessutom, sedan det låg på 0,69676 i januari, har priset gjort högre toppar och högre dalar, vilket kan bekräfta en stigande trend.

Motstånd kan erbjudas vid den tidigare toppen på 0,73143. På minussidan kan stödet ligga på 10, 21, 55 och 100-dagars SMA eller vid de tidigare lägsta 0,70948 och 0,70863.

AUDUSD CHART

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link