Följande är en gästredaktion med tillstånd av Andrew Lane, VD för det sentimentbaserade teknikföretaget Acuity Trading.


Inflation, Omicron, energikris, Evergrande default, obligationsminskning och spänningar mellan USA och Kina. Dessa tog tag i rubrikerna 2021. Även inför sådana osäkerheter visade marknaderna stor motståndskraft och 2021 var totalt sett ett fantastiskt år för aktier. De tre amerikanska benchmarkindexen, Dow Jones, Nasdaq och S&P 500, klättrade alla runt 20%.

The Darlings of Wall Street

Från pandemin som låg i mars 2020 steg många aktier med mer än 100 %. Bland dessa marknadsälsklingar fanns träningsutrustningstillverkaren Peloton, mjukvarutillverkaren för videokonferenser Zoom och AI-utlåningsplattformen Upstart, som noterade vinster på 443 %, 163 % respektive 615 %. Investerare strömmade till sådana aktier i sektorer som gynnades av de Covid-inducerade restriktionerna, drivna av enkel penningpolitik och en brist på alternativa avkastningskällor. Men medan vissa aktier gick in i december 2021 med höga värderingar, såg vissa aktier som hade upplevt hypertillväxt förra året en vändning i förmögenheter. Detta drevs främst av analytikerrapporter som ifrågasatte möjligheten hos faktiska företagsvinster att motivera dessa höga värderingar. Kan en sådan omsvängning fortsätta in i 2022?

Tekniska analytiker på Bank of America förväntar sig en 20-procentig marknadsnedgång under 2022. Marknaderna under 2022, kallad “the year of the aktieväljare” av Morgan Stanleys Chief Equity Strateg Mike Wilson, kan fortsätta korrigerande trender för aktier som har ökat sedan starten pandemin. Detta kan också ses från det alltför negativa sentimentet som reflekteras av Acuity Trading Dashboard.

För att verkligen förstå vilka hypertillväxtaktier som kunde börja ta slut och presentera kortslutningsmöjligheter, måste vi titta på orsakerna som drev var och en av dessa aktier. Här är en titt på några av dem.

Förare av rallyt

Peloton, Zoom och Nvidia gynnades av förändringen i kundbeteende som orsakades av pandemin. Lockdown-åtgärder ledde till att gym stängdes, vilket fick människor att köpa Pelotons hemträningsutrustning. Däremot minskade intäkterna när gymmen gradvis öppnade igen. Faktum är att företaget sänkte sin årliga intäktsguidning med 1 miljard dollar under resultatet för tredje kvartalet.

På liknande sätt gynnades Zoom av att stora företag underlättade fjärrteam. Medan trenden fortsätter, visade storheter som Google och Microsoft stor smidighet i att förbättra sina erbjudanden. Och de hade fördelen av ett starkt ekosystem (e-post, kalender, dokument, presentationer) som sömlöst kunde integreras med schemaläggning av videosamtal. Hård konkurrens från företag som har alldeles för mycket muskler ledde till att Zoom kämpade för att nå sina kundförvärvsmål.

Nvidia hade olika problem. Den befann sig mitt i den globala bristen på halvledarchip. Bristen kvarstår och Nvidias problem är inte torra orderböcker, snarare obetjänade potentiella kunder.

För kortslutningsmöjligheter bör vi titta på vidareutvecklingen i de enskilda landskapen för dessa företag.

En annan ras av handlare

Uppskattningen i vissa aktier var helt oväntad, enbart driven av handlarnas agerande. De mest framträdande var Reddit-drivna GameStop och AMC Entertainments korta squeezes samt ökningen av meme-aktier och vissa kryptor. Vad vi dock måste ha i åtanke är detaljhandlarnas inflytande. När allt kommer omkring växte detaljhandeln från att bara representera 10 % av den totala aktievolymen som omsattes före pandemin till otroliga 24 % i början av 2021. Många investerade på ett sätt som påminner om den keynesianska skönhetstävlingen och köpte aktien som appar visade var de mest populära köpt. Dessa köp höjde priserna och skapade avkastning som övertygade fler investerare att dessa representerade den bästa investeringen.

Ta Tesla, till exempel. Elbilstillverkaren hade ett genomsnittligt år men såg dess värdering överskugga traditionella biltillverkare med överlägsen ekonomisk prestanda. Handel under 2021 kan lika troligt vara föranledd av en subreddit eller en trendaktielista, som av analytiker och experter.

Å andra sidan har många handlare som varit aktiva på den volatila marknaden 2020 övergått till långsiktiga strategier. Detta kan skapa motvind för hypertillväxtaktier. Denna trend framgår av det faktum att Nasdaq, bastionen av teknikaktier, har underpresterat S&P 500 sedan början av mars 2021.

Köpmöjligheter finns kvar

Inte alla hypertillväxtaktier är övervärderade och några lovande alternativ finns kvar på marknaden. Ta exemplet med DocuSign. Investerare överreagerade på att bolagets resultat under tredje kvartalet föll under förväntningarna, vilket fick aktien att rasa med cirka 40 %. Även om tillväxtförväntningarna har sänkts, ligger de kvar på sunda 20 %, och korrigeringen av aktiekursen kan visa sig överdriven.

Vissa aktier kanske inte tillhör de spännande teknik- och detaljhandelskategorierna men kan erbjuda meningsfull tillväxt. Handlare bör hålla ögonen öppna för gentestningsföretaget Fulgent Genetics, husdjursförsörjningsföretaget Chewy, frilansmarknadsplatsen Fiverr, telehälso-pionjären Livongo och semesteruthyrningsföretaget Airbnb. I det tekniska området kan handlare titta på mindre företag som DigitalOcean. Även om detta företag konkurrerar med mega-caps som Google, Amazon och Microsoft, erbjuder det sin programvara i SaaS-modellen till små och medelstora företag.

Många hypertillväxtaktier är trendkänsliga på grund av sina höga multiplar. Den ekonomiska återhämtningen ökar attraktiviteten för nya investeringsmål, vilket orsakar prisåtgärder i aktier med hög tillväxt. Framgången med att kortsluta aktier kommer äntligen att drivas av investerarnas riskaptit.Source link