Analys USD/JPY. Yenen drar sig tillbaka igen


USDJPY stiger långsamt; efterfrågan på “säker tillflyktsort”-tillgångar är ganska låg.

Den japanska yenen backar mot USD igen. Den aktuella noteringen för instrumentet är 122,87.

Enligt statistiken som publiceras idag steg hushållens utgifter med 1,1 % på årsbasis i februari efter att ha lagt till 6,9 % på årsbasis i januari. Tidigt på året fanns det hopp om att hushållen äntligen började spendera pengar eftersom de tror på ekonomin och framtidsutsikterna. Februari bekräftade dock inte denna tendens.

Som guvernören för Japans centralbank Haruhiko Kuroda berättade i sitt tal hade den japanska ekonomin en god chans att återhämta sig. Inflationen accelererar bland annat på grund av ett uppsving i energipriserna och den låga effekten av räkningar för mobiltjänster. Samtidigt ska man inte utesluta möjligheten att en inflationsökning kan skada den japanska ekonomin: press på hushållens inkomster och företagens vinster.

Vissa medlemmar av Bank of Japan tror att inflationen kan nå 2 % i april och stanna där ett tag.

BoJ bekräftade än en gång att den kommer att fortsätta sin mjuka penningpolitik för att stödja ekonomin. Halvårsrapporten säger att det är för tidigt att diskutera strategier för att stänga QE. Om tillsynsmyndigheten vill göra inflationen stabil, inklusive ökningen av löner men inte utgifter, blir detta tillvägagångssätt ganska begripligt.

För tillfället faller yenen eftersom efterfrågan på tillgångar i “säker tillflyktsort” är ganska låg. Det är goda nyheter för den japanska ekonomin – teoretiskt sett kan den starka nationella valutan skada den illa.Source link