Analys GBP/USD. Pundet faller – vem bär skulden?


GBPUSD förblev volatil och hamnade under press på fredagen.

Det brittiska pundet faller mot USD på fredag. Den aktuella noteringen för instrumentet är 1,3552.

Storbritannien släppte många makroekonomiska rapporter idag och investerare hade inget annat val än att svara.

Den brittiska BNP i december 2021 sjönk med 0,2 % m/m efter att ha lagt till 0,9 % m/m i november. Det är dåligt men den förväntade avläsningen var ännu sämre, -0,5 % m/m. På QoQ visade den preliminära BNP-rapporten 1,0 % under fjärde kvartalet mot den förväntade läsningen på 1,1 % – kan bero på den svaga decembersiffran.

Industriproduktionen i Storbritannien ökade med 0,3 % m/m i december, bättre än väntat men fortfarande efter novemberavläsningen (1,0 % m/m). Byggeffekten ökade med 2,0 % m/m efter att ha lagt till 1,9 % månaden före och mot den förväntade avläsningen på -0,6 % m/m. Tillverkningsproduktionen ökade med 0,2 % m/m efter att ha ökat med 1,1 % i november.

Produktionsparametrarna är ganska instabila, troligen på grund av vaga utsikter med hänsyn till pandemin. I december var det fortfarande oklart när London skulle ta bort sociala restriktioner. Nu, med restriktionerna borttagna, väntas statistiken för januari vara ganska neutral, medan februarirapporten kan visa positiva siffror.

Pound-entusiasterna kan försöka hitta stöd i denna data, även om den inte var särskilt stark. Den viktigaste aspekten som är mot pundet just nu är den lokala förstärkningen av den amerikanska valutan.



Source link