Analys EUR/USD. Paret kringgår riskerna igen


EURUSD är tillbaka på att falla; investerare säljer på grund av ökade risker.

Det stora valutaparet befann sig under press på torsdagen. Den aktuella noteringen för instrumentet är 1,0984.

Under de senaste 24 timmarna har riskaversionen återvänt till globala finansmarknader, inklusive valutamarknaden. Det finns en åsikt att EURUSD kan förbli under baisseartad press idag: den geopolitiska bakgrunden är för händelserik. På torsdag kommer NATO att ha ett toppmöte med USA och EU. Valutamarknaden är högst sannolikt mycket känslig för all information som kan komma därifrån.

På eftermiddagen kommer euroområdet att släppa preliminära rapporter om Markit Manufacturing/Services PMI. Liknande rapporter kommer att publiceras av Tyskland och Frankrike. Om statistiken visar sig vara svag kan man dra slutsatsen att den nuvarande geopolitiska situationen har ett starkt inflytande på det europeiska näringslivet. Därför ytterligare press på euron.

USA kommer också att vara ganska upptagen i den ekonomiska kalendern. Landet är planerat att publicera en veckorapport om de inledande anspråken på arbetslöshet, samt en rapport om beställningarna av varaktiga varor för februari. Den senare indikatorn är extremt flyktig, så man måste titta närmare på dess komponenter.

För tillfället har “the greenback” ett enormt stöd från den globala riskaversionen – den amerikanska valutan är stabil tack vare ett ganska aggressivt sentiment och kommentarer från FOMC-medlemmarna och andra beslutsfattare. I går talade chefen för Federal Reserve Bank of St Louis och sa att regulatorn måste börja minska sin portfölj så snart som möjligt. Chefen för Federal Reserve Bank of Cleveland sa att hon trodde att FOMC borde höja räntan med 50 punkter för att bekämpa inflationen.Source link