Amerikansk dollar sporrad av Powell och höga avkastningar som sänkte japanska yen. Vart för USD/JPY?


US-dollar, USD/JPY, Yen, statsobligationer, råolja, guld, vete – samtalsämnen

  • Den amerikanska dollarn tog mark idag då en mer hökaktig Fed överraskar
  • APAC aktier var mestadels högre med Nikkei som bäst presterande
  • Treasury ger upp, ökar USD, undergräver JPY. Nya USD/JPY-toppar?

Den amerikanska dollarn stärktes av överraskande hökiska kommentarer från Federal Reserves ordförande Jerome Powell som lyfte statsobligationer över kurvan. Den amerikanska 10-årslånen är 18 baspunkter (bp) från där den stängde på fredagen

Den stigande räntemiljön undergrävde den avkastningskänsliga japanska yenen där USD/JPY nådde en högsta nivå på sex år.

USD/JPY och amerikanska 10-åriga statsräntor

Diagram cbehandlas i TradingView

Fed-ordförande Powell sa att han skulle vara öppen för en höjning på 50 bp om förhållandena motiverade det. Nyckelfrasen i hans föredrag var, “om vi drar slutsatsen att det är lämpligt att gå aggressivt genom att höja federal funds-räntan med mer än 25 punkter vid ett möte eller möten, kommer vi att göra det.”

Marknaden prissätter nu cirka sju räntehöjningar på 25 bp under de sex möten som återstår 2022, vilket innebär en rörelse på 50 bp någon gång.

Japans Nikkei 225-index är upp cirka 1,4 % i Asien på grund av en försvagad yen som stärker den exportcentrerade börsen.

Australien, Hong Kong och Sydkoreas index var alla i grönt men i mindre utsträckning. Kinas fastlandsindex gick lägre trots fler återförsäkran om stöd från statliga myndigheter.

Råoljan fortsatte sin marsch högre med WTI över 114 fat dollar och Brent-råoljans terminskontrakt över 118 dollar. Guld förändras lite nära 1 937 USD per uns och vetepriserna har lett till att mjuka råvaror har stigit.

Om man tittar på valutamatrisen är den amerikanska dollarn bäst presterande och sällskap högre av AUD, CAD och NZD. Den japanska yenen var utmärkande underpresterande med GBP och NOK lägre i mindre grad.

Den fullständiga ekonomiska kalendern kan ses här.

USD/JPY teknisk analys

USD/JPY nådde ännu en 6-års högsta idag på 120,464 och har “ren luft” upp till januari 2016-toppen på 121,689, en potentiell motståndsnivå.

Inte överraskande tyder alla momentumsignalerna för närvarande på hausse. En paus under 5 eller 10 dagar enkelt glidande medelvärde (SMA) skulle signalera en paus i den indikatorn.

De är för närvarande på 119.259 respektive 118.193 och kan ge stöd vid tillvägagångssätt.

USDJPY-diagram

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link