Amerikansk dollar, råolja och guld laddar upp på grund av kärnkraftsincidenten i Ukraina. NFP:er i fokus nästa.


US Dollar, Råolja, AUD/USD, NOK, Guld, Ryssland, Ukraina, Powell, NFPs – Talking Points

  • USD anslöt sig till råolja och andra tillgångar till fristaden högre mitt i kärnkraftskatastrofhotet
  • APAC aktier slog ned och förblir sårbara eftersom riskerna för tillväxten kvarstår
  • Råvaror fortsätter att ryta högre.Kommer NFP:er att hjälpa USD till nya höjder?

Den amerikanska dollarn och råoljan steg igen idag efter att nyheterna om en rysk attack mot ett ukrainskt kärnkraftverk ytterligare väckte oron för energibrist. De första rapporterna fick marknaderna att snurra med olja, guld, USD, JPY och CHF rally medan aktier, euron, AUD och NZD sjönk.

Ett klargörande av situationen visade att strejken inte träffade väsentlig utrustning och att branden kunde begränsas. De Internationella atomenergiorganet informerades om att strålningsnivåerna inte hade förändrats. Detta såg något av en vändning av den ursprungliga reaktionen.

Undantaget är den pågående svagheten i APAC-aktier i förhållande till amerikanska terminer. Japans Nikkei 225 och Hong Kongs Hang Seng-index är särskilt djupt i rött idag.

Råvaruvalutor har också fått stöd med AUD/USD som pressar sig till nya toppar för året. Den norska kronan har också ett bra stöd, vilket knappast är förvånande med tanke på de stora energiresurser de besitter.

Oron för inflationen ökar i takt med att Ryssland blir mer och mer isolerat för varje dag. Rapporter om att sjöfartsleder har stängts av har bidragit till den upplevda bristen på energi, metall och jordbruksprodukter.

Marknadsprissatt 2-årig inflation är fortfarande över 4 % i USA efter att ha nått en topp på 4,36 % denna vecka, den högsta nivån någonsin. Det är långt över Fed:s mål på något över 2%. Det finns spekulationer om att Fed kan höja denna målnivå.

Federal Reserves ordförande Jerome Powell bekräftade återigen över natten att de alla är redo för en höjning av räntorna med 25 punkter vid sitt möte i mars. Även om han noterade att det var “för tidigt att säga om Ryssland ändrar räntebanan.”

När inflationsförväntningarna tickar upp har realräntorna gått söderut igen. Amerikanska 10-åriga realräntor minskade med 50 punkter från de högsta i februari. Detta gynnar guld som en alternativ tillflyktsortsinvestering och kommer utöver utbudsproblemen som kommer ut från Ryssland, världens 3rd största producenten av ädelmetallen.

När vi blickar framåt kommer uppgifterna om de amerikanska lönelistan (NFP) att övervakas noga. En Bloomberg-undersökning visar att marknaden letar efter 423 000 jobb som ska ha lagts till i februari månad.

US DOLLAR (DXY INDEX) Teknisk analys

Den amerikanska dollarn ligger kvar över stigande trendlinjer och över en serie av enkla glidande medelvärden (SMA). Detta kan tyda på en hausseartad fart. Den har handel över juni 2020-högsta idag.

En hausseartad trippelt glidande medelvärde (TMA)-formation kräver att priset är över den kortsiktiga SMA, den senare ska vara över den medellång sikt SMA och den medellång sikt SMA ska vara över den långsiktiga SMA. Alla SMA:er behöver också ha en positiv gradient.

Om man tittar på 10, 55 och 100-dagars SMA har kriterierna för en TMA uppfyllts.

Omedelbart stöd kan vara vid pivotpunkterna 97.802 och 97.441.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link